La significació econòmica de l’assegurança i els seus orígens a Catalunya.

Quan parlem d’assegurances, difícilment parlem de la seva part històrica i de l’importancia econòmica en el desenvolupament d’una societat com la catalana.

Crec que aquesta petita introducció a l’historia de l’assegurança publicada per l’UCEAC, pot ser molt útil i entenedora.

En efecte, les Ordenances de Barcelona de 1435 constitueixen la primera regulació de l’assegurança marítima i el primer reconeixement legal de l’assegurança com a institució independent i, dintre de poc, el 14 de maig de 2008, tan sols uns mesos després d’escriure aquestes línies, es compliran cent anys de la publicació de la que ha estat considerada la primera legislació moderna d’assegurances d’Espanya.

A l’empara d’aquesta llei, que va crear un registre d’associacions autoritzades per a l’activitat asseguradora, es va publicar una llarga llista amb uns quants centenars d’entitats, la major part de les quals radicades a Catalunya i, molt especialment, a Barcelona.

L’activitat asseguradora, doncs, té per a Catalunya una profunda significació econòmica, social i històrica, fins al punt que, en alguna de les seves expressions més importants, com és el ram de vida, Catalunya ocupa, en l’àmbit de Espanya, una posició el pes de la qual és el doble del pes del conjunt de la seva economia.

Si hi ha alguna cosa que els catalans hem comprès sempre és que aquesta, diguem-ne, sobreproducció asseguradora té un clar sentit: l’assegurança contribueix, com poques institucions, a la multiplicació del benestar. Perquè, en darrer lloc, les relacions econòmiques es fonamenten sempre, per damunt de qualsevol altra cosa, en la confiança: uns agents econòmics confiats inverteixen sense por, gasten sense por, s’arrisquen sense por; i aquesta inversió, aquest consum i aquesta assumpció de riscos sembren les llavors del creixement futur.

Una economia, doncs, és més rica com més assegurada està. Cada pòlissa d’assegurances que se signa és un element de riquesa més que queda fortament establert, gràcies a aquesta relació asseguradora.

Perquè podran passar coses, podran passar fets que comportin a l’agent econòmic una pèrdua objectiva,però l’existència de l’assegurança pressuposa la restitució d’aquest patrimoni perdut.

Hem estat nosaltres, la nostra capacitat de treball, la nostra capacitat d’estalvi, juntament amb el nostre sector assegurador, sempre profundament arrelat en la nostra societat, els qui hem fet possible canalitzar els nostres recursos en la direcció adequada.

Catalunya necessita l’assegurança en la mateixa mesura que l’assegurança necessita Catalunya. Aquesta afirmació conté dues veritats d’igual intensitat i d’igual significat. Per això, els asseguradors hem cregut necessari analitzar el retorn socioeconòmic de l’activitat asseguradora i fer pública aquesta anàlisi. Cal que ho fem per sensibilitat social i perquè tenim aquesta obligació.

Sentim que hem d’explicar quins són els beneficis que comporta una assegurança sòlida i activa, no pas per a nosaltres, sinó per a la col·lectivitat. Perquè l’assegurança és desenvolupament i perquè, en conseqüència, on l’assegurança no creix, el desenvolupament s’erosiona”.

En tot cas, està clar que una assegurança ben feta ben assessorada, val més que mil consells ben intencionats…