Cal invertir en un pla de pensions al 2012 o serà la fi del mon?

Invertir o no invertir al 2012? Faig un pla d’estalvi a curt termini o un pla de pensions com cal?

Comença un nou any i tots tenim dubtes i pors del que passarà econòmicament al nostre país i a Europa, a més cal afegir-hi com ens afectaran les temudes “retallades” promeses per el govern Central.

Des de un punt de vista financer cal tenir clar que fem amb les nostres inversions i els nostres estalvis, perquè potser el 2012 no serà “la fi del mon” i cal tenir un bon pla de pensions per si de cas.

O mirant a més curt termini, hem d’estudiar si és millor fer un pla d’estalvi o ve invertir en borsa directament.

En tot cas aquí teniu tot una serie de previsions fetes per analistes “experts” sobre el que “creuen” que passarà al 2012 en l’àmbit financer i de la borsa:

Madrid, 1 gener (EFE) .- El principal indicador de la Borsa espanyola, l’IBEX 35, creixerà al voltant d’un 24% el 2012 i tancarà al voltant dels 10.500 punts, encara que dependrà molt de la conjuntura macroeconòmica, segons els analistes consultats per Efe.

Els experts contemplen diversos escenaris diferents per a l’evolució de les borses, en funció de la situació econòmica global, i han insistit que els mercats de tot el món tindran un comportament paral · lel.

A més, han insistit que les empreses espanyoles tenen un percentatge cada vegada major del seu negoci fora del país, de manera que la seva evolució en borsa serà independent de l’evolució de l’economia nacional.

L’analista de Saxo Bank Peter Garnry preveu tancar 2012 entre els 8.500 i els 10.500 punts depenent de l’escenari que es manegi.

Des del seu punt de vista, la situació més probable d’acord a l’actual nivell de beneficis de les empreses espanyoles és una pujada important, és a dir, amb un tancament al voltant de les 10.500 unitats.

No obstant això, s’arribaria a un escenari sota de 8.500 punts si el creixement és negatiu, amb recessió a Europa, o s’intensifiquessin les tensions en el sistema bancari.

La previsió d’Ahorro Corporación situa l’IBEX 35 al tancament de 2012 en 10.425 punts, en reflectir un augment esperat del benefici per acció mitjà del 3% en les empreses cotitzades.

Aquest escenari central es basa en un context de desacceleració econòmica a Espanya, amb un creixement del 0,2% l’any, a causa d’un consum privat feble, una esperada reducció de la despesa pública i una disminució de la inversió.

Els analistes del Banc Sabadell han fet les seves previsions d’acord amb un únic índex sintètic, que estima que l’IBEX acabarà 2012 per sobre dels 10.500 punts.

No obstant això, aquest escenari central està subjecte a una ràpida resolució de la crisi del deute sobirà perquè, asseguren, un retard en l’adopció de les mesures repercutiria negativament en el creixement i acostaria a l’IBEX al seu escenari alternatiu, situat entre els 6.100 i els 6.700 punts.

Menys optimista és la visió del director del Departament d’Anàlisi de Mercats de Bankinter, Ramón Forcada, que preveu un any pla per a la Borsa espanyola el 2012.

El futur dibuixat pels analistes per a aquest any pot semblar contradictori, ja que reflecteix un deteriorament en la situació econòmica global, però un comportament positiu per part de les borses.

Des del seu punt de vista, això es deu al fet que els mercats ja han descomptat els riscos potencials, és a dir, que en l’actualitat els inversors actuen amb excessiva prudència per evitar les pèrdues en cas que la situació econòmica empitjori.

Així, aquests inversors ja estan actuant com ho farien en una situació més desfavorable, de manera que si l’economia realment empitjorés no modificarien el seu comportament de manera significativa.

En els mercats, aquesta excessiva prudència es tradueix en un nivell de cotització més baix del que correspon a la situació econòmica real, especialment en els valors financers.

Segons la estrateg d’IG Markets Soledad Pellón, “en l’Ibex la cotització dels principals bancs ja descompta les complicacions amb què es poden trobar pel que fa a la recapitalització a la qual hauran de fer front o la dificultat per generar ingressos en el mercat domèstic “.

Per la seva banda, l’analista de Saxo Bank Peter Ganry ha assegurat que “per a inversors a llarg termini que poden manejar fluctuacions a curt termini a la baixa el 2012, aquests nivells en l’IBEX 35 són molt atractius a un horitzó de diversos anys”.

Ho teniu més clar ara ? Bé, ja veurem que passarà enguany….

Si voleu consultar l’article sencer, podeu fer-ho directament a: www.eleconomista.es

En propers articles, continuarem parlant de com és desenvolupen les previsions financeres i com ens poden ajudar a triar millor en:

  • Plans de pensions
  • Plans d’estalvi
  • Fons d’inversió
  • Hipoteca inversa
  • Rendes vitalícies
  • Unit Linked

Si voleu ampliar l’informació en qualsevol d’aquests productes, d’assegurances o simplement us cal informació sobre plans de pensions, poseu-vos encontacte amb l’agència d’assegurances i demaneu un assessorament financer personalitzat.

Joan Suriol

www.suriol.cat