LA GESTIÓ DE L’ESTALVI DE LES FAMÍLIES I LA PROFESSIÓ D’ASSESSOR FINANCER

De vegades explicar als altres com és la nostra professió (assessor financer) i que fem realment és complicat. Aquí us exposo un article molt clar i explícit sobre la utilitat i importància de la nostra professió d’assessor financer, aquest article que ens ensenya a gestionar l’estalvi familiar amb seny:

Plans d'estalvi i Assessorament  FinancerEls gallecs tenim fama d’estalviadors, encara que per la meva experiència he de dir que més bé els nostres pares i avis, perquè la generació del baby boom ens hem adaptat ràpidament a les bondats de l’estat de benestar.

Fa 30, 40 o 50 anys, el benestar d’una família a Galícia (i no només a Galícia) es basava en la cultura de l’estalvi. Els nostres pares, també el meu, ens deien que s’havia de gastar sempre menys del que es guanyava i no demanar diners prestats si no estic molt molt segur de poder tornar.

Costums com pagar les vacances amb un préstec, utilitzar la targeta de crèdit i ajornar el pagament diversos mesos, etc., són hàbits d’aquests últims 20 anys, així com comprar-se el cotxe amb un préstec, o l’habitatge habitual obligant-me amb un banc a destinar el 50%, 60% dels meus ingressos nets durant 30 i 40 anys, sense plantejar riscos com la pujada dels tipus d’interès, la possibilitat d’una crisi econòmica que em porti a l’atur (sense estalvis generats), una malaltia o un accident que m’impedeixi treballar, etc.

Una manera d’entendre la vida que molts economistes relacionem amb la cultura del consumisme o un concepte equivocat d’Estat del Benestar, és a dir, estic tranquil perquè papa Estat em protegeix.

És clar que aquesta crisi ens està despertant d’un dolç somni que ens està tornant a la realitat que la qualitat de vida present i futura (sobretot a la jubilació) s’ha de guanyar dia a dia.

Que la seguretat personal i de la família està en l’estalvi, en viure al nivell que la meva capacitat d’ingressos em permet i a posar en valor el concepte estalvi.

És a dir, estalvi igual a seguretat, com així ho entenen els nostres pares i avis, i que gràcies a ells avui moltes famílies de mitjana edat estan aprofitant els seus estalvis generats per suportar aquesta crisi.

Quina lliçó podem treure les persones i les famílies d’aquesta crisi?

Què podem millorar en la gestió de les nostres finances personals?

El primer, que hem de destinar una part dels ingressos del treball a l’estalvi, sí o sí.

Es guanyi molt o es guanyi poc, cadascú hem d’adaptar al nostre nivell d’ingressos i destinar una part d’aquests ingressos a l’estalvi, Quant?, Depèn de la situació personal o familiar, però mai menys del 10%.

Aquesta lliçó també serveix per als que estan a l’atur, perquè tard o d’hora trobaran treball, o això volem tots.

Segon, hem d’ocupar-nos de tenir uns coneixements bàsics en finances personals.

Regles bàsiques com posar objectius l’estalvi, diversificar i disciplina. No fer-ho els portarà a cometre els mateixos errors d’aquestes últimes dues dècades.

Posar objectius l’estalvi significa que els nostres estalvis o el nostre patrimoni han de tenir objectius concrets, els imprevistos, els estudis dels fills, la jubilació, el cotxe, les vacances, etc. i en funció dels meus ingressos prioritzar els que siguin més importants i urgents.

El posar objectius l’estalvi és el principal factor de riquesa de les famílies.

Diversificar, el concepte de no posar tots els ous en la mateixa cistella, que tots coneixem però que després la realitat desmenteix, i que ens trobem amb situacions de tenir tot l’estalvi en dipòsits, en compte corrent, en unes preferents, etc.

L’AJUDA D’UN ASSESSOR FINANCER.

Per tot el que s’ha dit anteriorment i perquè ho demostra el que ha passat en aquests últims anys amb l’estalvi de les famílies, aquestes haurien de tenir al seu costat un professional que els ajudi a gestionar les seves finances personals. Una persona de la seva confiança, que la guiï durant tota la vida, professionals que treballant com a empleats o autònoms seva tasca estigui ben definida i sigui coneguda per tots.

Fomentar l’educació financera i l’assessorament financer serà clau perquè situacions com les que hem comentat anteriorment no es tornin a repetir.

Serà important que a poc a poc en tot el sistema educatiu s’implanti formació bàsica i mitjana sobre finances, encara que atenció, sense cometre els errors que altres sistemes educatius han comès i prendre exemple de països que estan realitzant un gran treball d’educació financera a les aules , i no simplement alfabetització financera, és a dir, formar en hàbits i en consciència de la necessitat de gestionar bé les finances personals i no només alfabetitzar a la població en conceptes, que l’únic al que ens portaria és a l’automedicació, i una cosa és comprar un medicament a la farmàcia i una altra és comprar el medicament que em recepta el metge després d’un diagnòstic professional.

En aquest sentit l’administració australiana, americana o anglesa, que ensenyen als seus ciutadans els avantatges de tenir un pla financer personal, els donen educació financera perquè tinguin consciència dels riscos financers i de les oportunitats, dels avantatges de fer-se ajudar d’un professional i dels riscos de l’automedicació.

Planificació Financera personal, un servei que molts professionals estem oferint a les famílies per millorar la gestió de les seves finances personals.

Aquest servei consisteix a recollir informació econòmica, financera i personal del client i elaborar un pla financer que serveixi de guia per assolir els objectius del client, cobreix àrees com la gestió financera, és a dir, l’optimització dels seus ingressos i despeses i del seu patrimoni , la gestió d’actius, la gestió del risc familiar, és a dir, si succeís qualsevol imprevist que la família o la persona estigui protegida, la planificació fiscal, és a dir que el client pagui els menys impostos possibles, la planificació de la jubilació, és dir, què capital he de tenir acumulat al jubilar només per atendre el meu nivell de vida personal?, és a dir, molt més que contractar un pla de pensions, i la planificació de la successió, és a dir, com fer perquè els meus hereus rebin el meu patrimoni en les millors condicions fiscals possibles.

 

Segueix aquest enllaç per llegir aquest article en castellà:

https://seguroscatalana.org.es/asesoramiento-finaciero/la-gestion-del-ahorro-de-las-familias-y-la-profesion-de-asesor-financiero/